Melkein jokainen sivistynyt ihminen on katsonut elämässään elokuvan, ja harrastajat katsovat elokuvia jopa päivittäin. Silti harvalle meistä tulee mieleen, että elokuvamaailmasta löytyy myös toinen mielenkiintoinen aspekti nimeltä lyhytelokuvat.

Lyhytelokuvat ovat usein alle 40 minuuttisia pätkiä, jotka on toteutettu elokuvallisin keinoin. Lyhytelokuvien pointtina on usein esittää jokin ajankohtainen asia tai ilmiö lyhytelokuvan keinoin. Koska aika on ainoa rajoittava tekijä, on lyhytelokuvien tekijöillä paljon ilmaisumahdollisuuksia – helppoa lyhytelokuvien tekeminen ei kuitenkaan ole. Haastava kerronnan muoto vaatii tekijältään paljon sommittelua, eikä yksipuoliset hahmokuvaelmat, joita lyhytelokuvissa usein on, ole helppoja esittää katsojalle. Mutta millaisia ovat maailman parhaat lyhytelokuvat ja mikä niistä tekee onnistuneen? Lue lisää tästä artikkelista lyhytelokuvista ja siitä, millaisia ovat maailman ja Suomen parhaat lyhytelokuvat.

Parhaat lyhytelokuvat maailmalla

Elokuvia voidaan määritellä parhaaksi monesta eri näkökulmasta. Esimerkiksi mittarina voisi toimia se, kuinka monta ihmistä elokuvat on käynyt katsomassa, kuinka paljon elokuva on tuottanut tai kuinka paljon se on puhuttanut. Arvostelut ovat myös yksi keino määritellä, mikä elokuva on paras. Maailman suurin elokuvasivusto IMDB eli Internet Movie Data Base on äärimmäisen suosittu sivusto, johon kriitikot ja käyttäjät voivat antaa omia arvioitaan elokuville. Internet Movie Data Basessa on tietenkin myös lyhytelokuvia, joita käyttäjät ovat arvioineet. Internet Movie Data Basen eli IMDB:n mukaan parhaita lyhytelokuvia ovat seuraavaksi luetellut elokuvat.

  • 1. Deadpool: No Good Deed (2017)

Tämä neljän minuutin pätkä suositusta sarjakuvahahmosta on kaikista suosituin lyhytelokuva. Elokuvassa näyttelevät Stan Lee ja Ryan Reynolds, joka on myös itse Deadpoolin näyttelijä. Elokuvan synopsis kertoo vain sen, että Deadpool haluaa pelastaa päivän, mutta kaikki ei menekään niin putkeen kuin supersankari oli ajatellut.

  • 2. Max & Iosefa (2016)

Australialaisten taidonnäyte lyhytelokuvien maailmassa on Internet Movie Data Basen toiseksi suosituin lyhytelokuva. Se kertoo kahdesta nuoresta, jotka ovat joidenkin syiden takia päätyneet elämään kodittomina. Elokuva on tarina siitä, miten paljon ihminen kaipaa yhteiskunnan hyväksyntää, rakkautta ja kotia.

  • 3. Cargo (2013)

Tämäkin lyhytelokuva on australialaista tekoa vuodelta 2013, ja elokuvan pituus on seitsemän minuuttia. Tarina kertoo miehestä, joka zombie-maailmanlopun partaalla toteuttaa suunnitelman, jolla voi suojella vastasyntynyttä tytärtään. Pääosaa näyttelee Andy Rodoreda.

  • 4. Darth Maul: Apprentice (2016)

Star Wars -maailmaan sijoittuva lyhytelokuva on Internet Movie Data Basen neljänneksi suosituin lyhytelokuva. Tämä elokuva kestää 18 minuuttia ja sen pääosaa näyttelevät Ben Schamma ja Mathis Landwehr. Star Wars -maailmaan sopivasti juoni pyörii Jedien ja pimeiden voimien ympärillä. Elokuva kertoo pahojen voimien Darth Maulista, joka on kipuamassa kohti pimeiden voimien ruhtinaan paikkaa. Ensin hänen täytyy kuitenkin voittaa kuusi jediä, jotta hänen todellinen potentiaalinsa pääsee valloilleen.

Parhaat lyhytelokuvat Suomessa

Helsingin lyhytelokuvafestivaali palkitsee suomalaisia lyhytelokuvia vuosittain. Myös muut tahot antavat tunnustusta ja palkintoja lyhytelokuville – muun muassa seuraavat suomalaiset elokuvat ovat saaneet tunnustusta maailmalla:

  • Jenni Toivoniemen ohjaama Treffit (The Date)
  • Jonna Kinan ohjaama Arr. for a Scene
  • Pia Andellin ohjaama Levyt ja valokuvat

Erityismaininta: “Pitääkö mun kaikki hoitaa?” (2012)

Suomalaisen lyhytelokuvan maine tunnetaan kansainvälisesti, ja maine on erittäin hyvä. Suomesta tulevat lyhytelokuvat ovat maksimaalista tarinankerrontaa parhaimmillaan. Eräs suomalainen lyhytelokuva nimeltä ”Pitääkö mun kaikki hoitaa” sai Oscar-ehdokkuuden vuonna 2012 parhaan lyhytelokuvan kategoriassa. Elokuvan on ohjannut Selma Vihunen ja käsikirjoittanut Kirsikka Saari. Elokuvan kesto on seitsemän minuuttia. Juoni kertoo perheestä, erityisesti perheen äidistä, ja eräästä aamusta joka on kiireen siivittämä.