Suomalaisen elokuvatuotannon historia alkaa jo aivan 1900-luvun alusta, jolloin Lumiéren veljesten elokuvat päästettiin ihastuttamaan kansaa ja monet taiteilijat innostuivat elokuvasta taiteen muotona. Siitä lähtien suomalaisilla on ollut pieneksi kansaksi erittäin paljon kiinnostusta ja innostusta elokuvia kohtaan – eikä suosio näytä hiipuvan. Mutta millaisia mestariteoksia suomalaiset elokuvantekijät ovat saaneet aikaan, ja miten yleisö on ottanut ne vastaan? Lue tästä artikkelista lisää siitä, millaisia ovat suosituimmat suomalaiset elokuvat!

  • Tuntematon sotilas (vuoden 1955 elokuva)

Ei ole mikään yllätys, että suosituin suomalainen elokuva on alkuperäinen Tuntematon sotilas. Julkaisuvuonnaan se tarjosi sodan traumatisoituneille veteraaneille ja muille sodasta kärsineille pakotien ja myönnytyksen sodan ajan tekoihin. Lisäksi teos on tärkeä muistutus jälkipolville siitä, millaisen hinnan suomalaiset maksoivat kulttuuristaan ja itsenäisyydestään. Elokuvan juoni pyörii jatkosodan ja tietyn konekiväärikomppanian elämän ympärillä – elokuva alkaa juuri sodan alusta ja päättyy siihen, kun sota on päättynyt. Elokuvassa on paljon rohkeita ja koskettavia kohtauksia.

Alkuperäisellä Tuntemattomalla sotiaalla on melkein kolme miljoonaa katsojaa, mikä on Suomen kokoisessa maassa upea katsojamäärä. Tuntemattoman sotilaan alkuperäinen versio on Väinö Linnan romaani nimeltä Tuntematon sotilas, josta Edvin Laine teki oman versionsa elokuvaksi vuonna 1955. Alkuperäistä Tuntematon sotilas -elokuvaa on esitetty myös useasti TV:ssä.

  • Kulkurin valssi (1941)

Turhaan ei sanota, että suomalaisen elokuvan kulta-aika oli 40-luvulla, sillä toiseksi suosituin elokuva Suomen elokuvahistoriassa on Kulkurin valssi, joka on julkaistu jo 1941 vuonna. Ikoniset Tauno Palo ja Ansa Ikonen näyttelevät elokuvan pääosia, ja elokuvan on ohjannut aikanasa mestari Toivo Särkkä. Elokuvan käsikirjoituksen on kirjoittanut Mika Waltari.

Elokuvan juoni kietoutuu Arnold-nimisen paronin ympärille, joka on suomalaisena paronina reissaillut Venäjän puolella ja asettuu Pietariin. Pietarissa Arnold pelaa menestyksekkään uhkapelin venäläisen ruhtinaan Avertsejevin kanssa. Arnold voittaa ison summan rahaa, mutta koska voittosumma annetaan venäjän rahayksikkönä eli ruplina, tulistuu suomalainen Arnold tästä ja aiheuttaa mellakan. Kaaoksen keskellä venäläinen ruhtinas haluaa kaksinkamppailun Arnoldin kanssa, ja osittain taustalla on mustasukkaisuutta naisen takia. Tämän jälkeen Arnold pakenee Suomeen venäläistä virkavaltaa. Matkallaan Arnold tapaa jos jonkinmoisia ihmisiä, ja tulee esimerkiksi ostaneeksi itselleen uuden henkilöllisyyden. Elokuva päättyy monen mutkan kautta dramaattiseen suudelmaan hienon neidin kanssa.

  • Täällä Pohjantähden alla (1968)

Edvin Laine osasi tehdä muutakin kuin Tuntemattoman sotilaan. Elokuvamestarin seuraava tekele on yksi Suomen menestyneimpiä elokuvia nimeltä Täällä Pohjantähden alla. Kuten Tuntematon sotilas, myös Täällä Pohjantähden alla perustuu Väinö Linnan tuotoksiin, nimittäin samannimisen trilogian kahteen alkuosaan. Yksi elokuvan merkittävimpiä teemoja on Akselin ja Elinan häävalssi, joka on erittäin suosittu häävalssi Suomessa.

Juoni on elokuvassa kietoutunut 1800- ja 1900-lukujen vaihteeseen ja sen ajan elämään Suomessa. Elokuva kertoo senaikaisten torppareiden elämästä ja miten hankalaa torppareilla oli siihen aikaan. Elokuvassa käsitellään myös ylemmän luokan elämää.

  • Tuntematon sotilas (vuoden 2017 elokuva)

Ei ole yllättävää, että Suomen suosituimman elokuvan moderni uusintaversio on päässyt suosituimpien elokuvien listalle Suomessa. 2017 vuoden Tuntematon sotilas jäljittelee hyvin paljon alkuperäisteosta ja -teoksia, mutta on toteutettu hyvin realistisesti efekteineen ja rekvisiittoineen. Näyttelijäkaartissa on paljon nykyajan tunnettuja suomalaisia näyttelijöitä ja muita viihdealan artisteja. Tuntemattoman sotilaan uusintaversio on kerännyt lyhyessä ajassa yli miljoona katsojaa.

Modernien suomalaisten elokuvien suosio

Suosituimpien elokuvien listaa värittävät monet vanhat elokuvat, jopa 40-luvulta asti. Mikseivät modernit suomalaiset elokuvat ole listalla, kun kansanvälisesti modernit elokuvat peittoavat vanhoja? Elokuvateollisuudessa on arvostettu vanhaa tuotantoa paljon enemmän Suomessa. TOP 10 -listalta löytyykin vain kaksi “modernia” elokuvaa: Tuntematon sotilas ja Pahat pojat.